Har nöjet att presentera

112 RECEPT PÅ HJORT

 

En praktiskt ringinbunden receptsamling för tillagning av hjortkött

 

Bror Thornberg som sammanställde receptsamlingen hade ca 100 tunnland hägnad mark där han bedrev avel och jakt.
Han och hans fru Inger sålde livdjur och hade jaktsällskap som kom och jagade, utvalda djur.
Jägarna fick bilder på de hjortar som var lovligt byte.

Under sin tid som hjortfarmare reste Bror mycket och studerade hjortavel på många platser i Europa och Australien.
Från dessa resor fick han med sig flera recept som finns återgivna i receptsamlingen.

I Brors och Ingers hägn fanns olika typer av hjortar.
De största var av rasen Vapiti, en Amerikansk hjort.
Antalsmässigt var kron, dov och  sikahjort de arter det fanns flest antal djur av.
Bror och Inger hade även mufflonfår, spanskt bergsfår, samt pärlhöns.

 

Information om receptsamlingen

Receptsamlingen är indelad enligt följande:

 

  • Introduktion / lite historik

  • Hjortkött

  • Styckning

  • Marinering

  • Hjortfond , buljong, Soppa
    Gulasch, Frikadeller & Fondue

  • Hjortsadel, Rygg, Filé

  • Hjortkotletter

  • Hjortstek

  • Hjortbog, hals, bringa

 

        Diverse bitar:

  • Kalops, Gulasch, Ragu, Gryta, m.m.

  • Rulad

  • Färs, Malet, Hackat, Strimlat

  • Paj, Pastej, Paté

  • Sylta & Korv

  • Grillat

  • Gravat, Lågtemp, Stek, Skav m.m.

  • Salta, Torka, Röka

  • Hjortsallad - Kallskuret

  • Lever, Hjärta